Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 5 februari 2018

Rondleiding door gasloze woning

Een delegatie van de D66-fractie ging onlangs op bezoek bij mede-fractielid Jan Boot. Jan is druk bezig met het verduurzamen van zijn woning en gaf ons een rondleiding.

Gasmeter

In zijn gangkast is het leeg: de gasmeter is verwijderd. Voor de verwarming draait de hele woning op zonnepanelen en een uitgekiend isolatie- en vloerverwarmingssysteem. In de woonkamer liggen alle bouwmaterialen klaar om verwerkt te worden: isolatiemateriaal, bamboe voor de vloer en andere vloerdelen. De vloerverwarming bestaat uit dunne matjes die onder de vloerdelen wordt gelegd, een nieuw en prijsgunstigsysteem in vergelijking met de oudere systemen.

Grondige isolatie

Boven zien we driedubbel isolatieglas en extra dikke muren, bedoeld om de stookkosten te drukken en de kou buiten te houden. Een nieuwe boiler, die een grote hoeveelheid warm water op temperatuur houdt, is al geïnstalleerd. Een warmtepomp is niet nodig, want de verwarming berust op drie samenhangende onderdelen: zonnepanelen, elektrische vloerverwarming en grondige isolatie.

Al met al: een forse klus en een interessante stap richting duurzaam wonen.